Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.06.2010 11:14 - Курс по социална демокрация
Автор: bgsocialdemocracy Категория: Политика   
Прочетен: 4666 Коментари: 10 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Какво е социална демокрация?

„Социална демокрация – нима това не е термин, който е понятен сам по себе си? Термин, който предполага, че демокрацията трябва да бъде достъпна до всички членовете на обществото и социално балансирана? Нима, това не се разбира от само себе си?” – казват едни.

„Социална демокрация – това е, което вече сме направили в Германия, т.е. социална пазарна икономика, германски модел. Нима, това не е така?” – питат други.

„Социална демокрация – същото, както и социалдемокрация, така че това се отнася само до социалдемократите, това е тяхна теория” – смятат трети.

„Социална демокрация – но защо не демократически социализъм? Нима това не е по-привично понятие?” – отбелязват четвърти.

Дори на този етап могат да възникнат смислови недоразумения. И така, кой все пак е прав? Струва ли си изобщо да се блуждае в трите терминологични понятия – на това може да се загуби много време, а ползата ще бъде малка.

И така, от самото начало трябва да се договорим за общ език, на който би било възможно да се разберат и обяснят различните гледни точки. Спорейки за различни направления, не би било лошо от начало все пак да намерим общата точка.

В смисъл на четирите въпроса, отправени за социалната демокрация, това означава: и четирите мнения засягат важни аспекти от дискусията за социалната демокрация. Едни засягат нейните основи и предпоставки, на това, което може и следва да се очаква от социалната демокрация.

Други по-скоро са свързани с въпроса, какво вече е достигнато, т.е. емпирическата оценка на съществуващото общество.

Трети питат за това, кой може да се смята за носител на обществените представи за социалната демокрация. Такава постановка на въпроса също е напълно оправдана.

Четвърти питат, какво ще ни донесе това, че се позоваваме на вече установени понятия. Т.е. въпросът касае същността на понятието „социална демокрация” и това, в какво се състои разликата от другите концепции.

И така, всеки, който говори за социална демокрация е длъжен отначало да поясни, какво точно има предвид и за кого е адресирано посланието. „Социална демокрация” – е многостранно понятие, разни хора съчетават с него различни ценностни представи. Този термин носи в себе си социален заряд, защото въздейства на обществото: социални групи, обединени от различни интереси, се отнасят към него различно.

Четирите въпроса показват, че преди да се използва това понятие е необходимо точно да се разясни. Трябва също така да се познават социалните установки, с които това понятие е свързано.

В теоретическите дискусии терминът „социална демокрация” се използва различно. Не съществува единно, задължително за всички определение на това понятие.

Какво произлиза от различните дефиниции?  Ако говорихме за научна дискусия би трябвало да сравним терминологичните  основи и техните обяснения,би трябвало да проверим как са обосновани едни или други дефиниции, и да съпоставим емпирическите резултати. Би трябвало да проверим дали дефинициите не съдържат противоречия, дали няма разминавания в емпирическите данни, дали източниците са изтълкувани правилно.

От научна гледна точка тези въпроси, разбира се, са много важни. Но за хората, които не се занимават с научни изследвания, а проявяват обществено-политическа активност, като правило не им остава време за толкова интензивни занимания с теория. Как те да действат практически, при това без да изпускат от погледа си напълно научните определения и научната база.
(Гомберт, Блезиус, Крел, Тимпе )



Тагове:   курс,   демокрация,   социална,


Гласувай:
10


Вълнообразно


1. анонимен - ?
09.06.2010 12:16
хубаво звучи само че не в България . тук нещата са вного по примитивни. за сега сме на етап който може нещо да окрадне да действа кой колкото може граби народе и това е . така че няма място за социалдемокрация рано е още . а и култура няма . тя ще дойде после след натрупването на капитала след отупването на тези дето са го натрупали и най-накрая ще има основи за СПРАВЕДЛИВОСТ И СВОБОДА
цитирай
2. анонимен - стига вече
09.06.2010 12:19
Абе стига с това самобичуване! Все пак трябва да се почне от някъде някой ден.
цитирай
3. анонимен - бла-бла
09.06.2010 12:19
на приказки всички сме много силни...ама на действия?
цитирай
4. анонимен - БОЙ с тояга. само това ще ни оправи
09.06.2010 12:20
БОЙ с тояга. само това ще ни оправи
цитирай
5. анонимен - -------
09.06.2010 12:44
Германия,Франция и другите бели държави са започнали преди 200 години , ние имаме 20 години хаос , анархия, дивия изток ,така че след 180 години ще има почва за социалдемокрация
цитирай
6. анонимен - ахаа
09.06.2010 15:36
Трябва да внесем хора, които да мислят по този начин, да работят съвестно, да плащат съвестно , да им е неудобно да крадат дори и да имат възможност. Трябва да ги внесем от чужбина ,тук такива няма . Трябва да внесем съдии,прокурори, следователи,митничари ,които са некорумпирани, в България такива няма.
цитирай
7. анонимен - АБСОЛЮТНО СЪМ УБЕДЕН,ЧЕ....
09.06.2010 19:50
ВСИЧКО ,КОЕТО Е "СОЦ"....Е ПЪЛНО ,ЛАЙНО!
ЗАКОНИТЕ СА ,ЗА ДА СЕ СПАЗВАТ!
СОЦИАЛНОТО РАВЕНСТВО Е ВЪЗМОЖНО ,....САМО, КАТО СОЦИАЛНА МРЕЖА ЗА АУТСАЙДЕРИ.
НИЩО ПОВЕЧЕ!
цитирай
8. semtomovi - соц. демокрация вече я погребаха на Запад...
10.06.2010 01:47
мисля че е този Позор, който е направен В Швеция. Елате, заповядайте на нашия блог тука за пресни преводи от Резултатите й :)
цитирай
9. анонимен - Живо се интересувам от твоя отговор на върпосите.
10.06.2010 07:40
Аз съм силно изкушен от темата и често разисквам такива въпроси, но в тоя сайт либералите и псевдодемократите преобладават и това прави мисията ти доста трудна. Но това не означава да се отказваш. В никакъв случай!
цитирай
10. tareva - соц. демокрация
10.06.2010 10:20
Такъв термин не трябва да съществува. Светът така е устроен,че не могат всички да са равни и да имат всичко Предприемчивите /не крадливите / работливите и образованите хора ще са богати, защото сами са го постигнали. Те трябва да са за пример на останалите, които хленчат и чакат на готово. Безплатен обяд няма!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bgsocialdemocracy
Категория: Политика
Прочетен: 82519
Постинги: 8
Коментари: 181
Гласове: 87
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031