Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.05.2010 12:01 - ДДС – панацея? Алтернативи!
Автор: bgsocialdemocracy Категория: Политика   
Прочетен: 6578 Коментари: 18 Гласове:
19


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image
Повдигането на ДДС с 2% или 4% е абсурдно при създалите  се сега макроикономически условия. Партия БСД и нейните експерти икономисти заявиха това още преди няколко месеца. Причината е силно стеснената данъчна основа и фактът, че в момента във фирмите няма свободни средства, а напротив има продължаващо нарастване на междуфирмената задлъжнялост. В такава обстановка повдигането на ДДС ще доведе до още по-голямо охлаждане на икономиката. И, в частност, до още по-силно стесняване на данъчната основа.
При това положение ефектът за бюджета ще бъде по-скоро отрицателен. Използвайки математически модели и стандартни макроикономически анализи, стигнахме до извода, че при създалата се ситуация в страната всяко повдигане  на данъците е погрешно.
Какъв тогава е изходът от кризата, след като е очевидно, че бюджетните приходи са значително по-ниски? За да се даде отговор на болестта, трябва да се определи точната диагноза. Истината е, че правителството на Бойко Борисов подцени провала на Тройната коалиция, подцени данъчната дупка, подцени това, което беше заложено в края на 2008 г. и началото на 2009 г. А именно, обстоятелството, че макроикономически, реалната данъчна дупка в края на 2009 г. надхвърли 5 млрд.лева във всички случаи. Възможно е да надхвърли и 5,5 млрд.лева.
Второто обстоятелство е още по-неприятно. Една голяма част от средния и малкия бизнес, които работиха пълноценно през последните няколко години, изпаднаха в много тежка криза и на практика престанаха да плащат данъци. Стигна се до положение, при което близо 40 на 100 от фирми се оказаха извън данъчна система и премина или в небитието, или в сивия сектор.
Това нещо не може повече да продължава. В момента ние имаме нужда от свеж ресурс и затова предложението на БСД е следното. При тези обстоятелства българското правителство трябва да вземе не по-малко от 1 млрд.евро от свободния пазар. Възможността е да се продадат държавни облигации на български банки, които се намират на територията на страната и да се пласират на свободен международен пазар. Струва ми се, че стратегически по-правилно е да се отиде на предлагане и разместване на облигации на свободния пазар. Убедени  сме, че за много кратък период от време България ще набере значителни суми. Предполагаме, че  всички облигации ще бъдат изкупени. Условията в момента са благоприятни поради факта, че инвеститорите все още се страхуват да влагат значителни пари в реалния сектор и предпочитат сигурността на държавните ценни книжа. Това би могло да стане по много убедителен начин и да бъде обосновано с икономическата криза и с изключително нелепото управление на предишното правителство.
Това нещо ще успокои страната за този мъртъв период, който ще обхване цялата 2010 г. и вероятно част от 2011 г. Защото в тази ситуация, ние трябва да си дадем сметка и за още нещо. Икономиката ще започне да се възстановява, но това ще става много бавно. Няма да има рязко възстановяване. Няма да има бързо достигане на цените на недвижимите имоти  до нивата от 2005 - 2007 г. Възстановяването ще бъде противоречиво. То ще тръгне в едни отрасли, но ще удари други. Понеже тази криза, и специално българският й еквивалент, предизвиква неизбежно преструктуриране на националната икономика. Много фирми, които съществуваха благодарение на присвояване на държавните средства съществуваха благодарение на спекулата, на неплащането на данъците и много други фактори. В момента нямат шанс.
И още нещо. Не очаквайте европейските фирми толкова бързо да се върнат на българския пазар. Няма основание нито причина това да се случи. Защото възстановяването на Западна Европа е сложно, противоречиво и макар да е необратимо, няма индикации, че това възстановяване ще доведе до засилване на интереса и възлагане на много поръчки на български производители.
/Българска Социалдемокрация/



Тагове:   ДДС,   данък,


Гласувай:
19


Вълнообразно


1. smilenski - абсолютно вярно!
04.05.2010 12:24
Предложената по-горе стратегия може да не е захаросана, за да ни се хареса. Но поне е реалистична и не се опитва да лекува симптоми, а е насочена към дългосрочно подобряване на положението в страната. И което е най-важното преследва смекчаване на социалната цена, на измъкването от кризата. Иначе какъв би бил смисъла, ако страната излезе от кризата, но населението се стопи наполовина?
цитирай
2. анонимен - по-големи срокове
04.05.2010 12:38
Не съм сигурен, че 10 години ще стигнат България да възстнави икономиката си. Лесно е да рушиш, но много трудно е да съзидаваш...
цитирай
3. анонимен - некадърни чиновници
04.05.2010 12:39
То с такъв финансов министър мистър всезнайко е нормално да се подцени ситуацията. Б.Б. не евиновен, виновни са неговите некадърни чиновници.
цитирай
4. анонимен - ползи
04.05.2010 12:46
кризата определено има и положителна страна - икономиката на страната ще се изчисти от малките "сиви" фирми, които само смучат държавния бюджет, а нищо не дават насреща
цитирай
5. анонимен - ------------------
04.05.2010 14:09
какво ДДС, какви ПЕТ ЛЕВА? Икономиката е умряла само , че никой не го признава. Колко са фирмите ,които реално произвеждат, създават, а не правят разни фокуси и счетоводни абракадабри . Каква е истинската безработица? И каква е истинската производителност на труда на тези които работят? Държавата е пред умиране , ако не я включат на системи.
цитирай
6. анонимен - Смях
04.05.2010 14:30
Тези са изперкали че и партия се водят ??? Сигурно стоят зад някоя фондация от близкия кръг на Костоффф !!! Господа от фондация БСД пийте си хапчетата !!!
Най успешния кабинет от прехода насам е на Станишев !!! Реален ръст на икономиката, удвоен резерв във рамките на един мандат, 100% увеличени заплати, увеличени пенсий , реъст на чуждите инвеститори във България !!!
цитирай
7. анонимен - Хаиде малко по-мъжки
04.05.2010 15:21
Абе какво става в този блог? Смилевски пише на самия себе си?
Хайде сега една задачка за подрастващи: Защо увеличаването на ДДС е за предпочитане пред всички останали мерки?
Какво предпочитате при една и съща болка: Да ви боли по-дълго ли? Да си припомним Ст.Л.Костов и наказанието за крадения лук.
Увеличението на ДДС неминуемо ще стимулира фирмите с експортно производство и с очартаващото се излизане от рецесията на развитите икономики ще е стратегически жалон за нова структура на нашата.
За раздвижване на вътрешното потребление трябва да се изкарат депозитите от банките, чрез данък върху лихвите.
Стига сте плакали, всеки ще е съпричастен към икономическат криза.Сега е момента за решаване на бъдещето в близките 10-15 години на нацията,а не на измислените политически формирования.
цитирай
8. анонимен - Manolo Blahnik Pumps
04.05.2010 16:09
www.manoloblahnikpumps.net

Kelkooshoes.com focus on luxury brand shoes from top designers, like manolo blahnik shoes, alexander mcqueen shoes, alexander maqueen shoes and miu miu women's shoes.Enter kelkooshoes.com and check christian louboutin sale and burberry shoes for more surprise!To be in the swim , don't miss them! Plus, all the shoes are on sale at present.Special discount are made on manolo blanik shoes and gucci heels.We believe that perfect shoes at pleasant price is possible and practical!
We have a fast-moving and professional team with sense of responsibility who work for you! Just to make sure that you could get what you want at your earliest convenience!Your wish is our aim! Also, we could guarantee the security of the informaton you put in. Shopping here is absolutly safe! Just go and find your own shoes!We do the rest for you!

цитирай
9. анонимен - до 6
04.05.2010 16:58
колега БЕСЕПАР вижда се от написаното от теб , че не си живял в България през последните 10тина години . Откраднатите от Станишев,БСП,ДПС,НДСВ, СТОТИЦИ МИЛИОНИ някак не ги отразяваш. Втора възможност ти си един от тях от крадците.
цитирай
10. анонимен - ясно
04.05.2010 17:13
ОБсъждайки икономически теми не мога да разбера защо трябва да се обиждат хората , нали говорим за идеи , цифри, проценти , концепции и т.н. Нека тонът да бъде уважителен , културен, а не профански.
цитирай
11. анонимен - до 10
04.05.2010 17:18
ТИ ДОБРЕ ЛИ СИ ОТ КОМУНЯГА КУЛТУРА И ВЪЗПИТАНИЕ ХАХАХАХАХАХА..................
цитирай
12. анонимен - алооо
04.05.2010 17:28
АЛОООО разбирачите като сте толкова умни що сме на тоя хал?
цитирай
13. evrazol - И ти си се изказал
04.05.2010 19:01
анонимен написа:
кризата определено има и положителна страна - икономиката на страната ще се изчисти от малките "сиви" фирми, които само смучат държавния бюджет, а нищо не дават насреща

Държавата я смучат големите фирми, които плащат по милион и половина за консултантски услуги, а не дребните. Хляба да не го купуваш от ХЛЕБОЗАВОД №3, ако си бил роден тогава когато имаше такъв завод. Ей-й, не помните робството, ама това с нищо не ви помага. Или ви е смешно като на тъп комунист, или ви е лесно, като на недоучил селянин
цитирай
14. flyco - ...
04.05.2010 22:35
Здравей, аз съм със социалдемократически убеждения, затова не търся заяждане на всяка цена с теб.
Решението, което предлагате е монетарно. При вързан курс на лева всякакви монетарни решения, дори и да са добри, ще са с малък ефект. Под малък разбирам съотношението на "спечелените" средства към периода на възвръщането им.
Засегнал си другата възможност за изход от кризата, но по-скоро теоретично: структурната реформа на икономиката. Аз мисля, че там могат да се направят по-ефективни действия. Разбира се бързата печалба е изключена, но в условията на криза тя е изключена по принцип.
цитирай
15. podvodni - Уважаеми от БСД, ще го напиша ...
05.05.2010 00:59
Уважаеми от БСД, ще го напиша ясно и да го видят всички, макар че имам идруга възможност. Този пост е пълна демагогия и абра-кадабра. Празни приказки без никаква стойност. В този пост Вие издигате теза която противоречи на вашите констатации. Липсата на конкретни предложения могат да квалифицират поста като политическа демагогия без абсолютна стойност. В един коментар споменах че не монетарните бълнувания, а реалното производство е гръбнакът на икономиката. Справка - Китай.
цитирай
16. chuchumishev - ддс
05.05.2010 08:56
Според мен облигационен заем е добра идея, но да бъде съчетан с разширяване на данъчната основа като нпример се намали ДДС с 2-3 пункта и се увеличат митата за внос на хранителни продукти от страни нечленки на ЕС, което ще стимулира инвестиции в родното земеделие а то ще дръпне като цяло икономиката и ето как и облигационния заем ще бъде добре гарантиран.НЕ БИВА ДА СЕ ПРИСТЪПВА КЪМ КАКЪВТО И ДА БИЛО ЗАЕМ ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ НА НИЩОЖНО БГ ПРОИЗВОДСТВО И БЕЗ ДА БЪДЕ СТИМУЛИРАНА ИКОНОМИКАТА ....
цитирай
17. pomiqrat - Не разбрахте ли, че няма вдигат ДДС. ...
05.05.2010 11:42
Не разбрахте ли, че няма вдигат ДДС. Стига сте заемали интернетпространството с глупостите си.
цитирай
18. анонимен - до 17
05.05.2010 13:27
помиярче мерси ,че ни отвори очите . иначе за твое сведение тук се опитваме да разменяме мисли, идеи , различни виждания . ти ако си от хората, които чакат да им наредят какво да мислят,просто не си за тук.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bgsocialdemocracy
Категория: Политика
Прочетен: 82521
Постинги: 8
Коментари: 181
Гласове: 87
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031